Mysterie Module Rechtsbescherming

Om ervoor te zorgen dat inwoners altijd terecht kunnen voor de juiste hulp is goede samenwerking tussen gemeenten en sociaaljuridische partners onmisbaar. In opdracht van Divosa ontwikkelde Justice42 samen met Muzus de Mysterie Module Rechtsbescherming. De Mysterie Module is bedoeld voor iedereen die binnen gemeenten werkzaam is op het gebied van sociaaljuridische ondersteuning. Voor professionals in de uitvoering, voor beleidsmedewerkers- en adviseurs, voor leidinggevenden en bestuur. Bij zowel gemeenten als sociale en juridische organisaties.

In de Mysterie Module beluister je en lees je diverse ervaringen van inwoners en uitvoerders. Gezamenlijk ontrafel je de mysteries en ontdek je hoe robuuste sociaaljuridische ondersteuning wordt aangeboden.

Er is ook een fysieke mysterie module! Deze bevat tien andere casussen met ervaringen van inwoners en uitvoerders.

Is jouw gemeente of organisatie al aan de slag om sociaaljuridische informatie, advies en ondersteuning voor inwoners duidelijker en laagdrempeliger te organiseren? En wil je weten hoe rechtsbescherming nog robuuster gemaakt kan worden? Of is het nieuw en willen jullie graag een goede start maken? Ontdek wat robuuste rechtsbescherming voor jullie inhoudt aan de hand van alledaagse casussen. Ga aan de slag met de Mysterie Module over rechtsbescherming en bespreek wat er mis – en goed – kan gaan voor zowel inwoners als professionals.

Zo word je je nog bewuster van wat een inwoner nodig heeft en in hoeverre het aanbod sociaaljuridische ondersteuning in jouw gemeente hierop aansluit.

De Mysterie Module is onderdeel van de Handreiking ‘Aan de slag met rechtsbescherming’. Rechtsbescherming – (sociaal)juridische informatie, advies en ondersteuning – zou er voor iedereen in Nederland moeten zijn. Waar je ook woont en wat je situatie ook is. Maar: het aanbod is erg versnipperd en niet alle inwoners weten waar zij waarvoor moeten aankloppen. Daarom ontwikkelde Divosa samen met Sociaal Werk Nederland de handreiking Aan de slag met rechtsbescherming vol praktijkvoorbeelden, mysteries en bouwstenen om rechtsbescherming lokaal te versterken.

Stand van zaken

Dit project is afgerond. De Mysterie Module en de handreiking ‘Aan de slag met rechtsbescherming’ waarmee deze is verbonden zijn gelanceerd tijdens een bijeenkomst op 12 december 2023.

Samenwerkingen

Justice42 voerde dit project uit samen met Muzus in opdracht van Divosa.

Scroll naar boven